Celý text

Někteří lidé ve Vietnamu si staví paláce, ale záchod, kuchyň a koupelna však patří k nejméně důležitým místnostem, zcela opačně, jak myslíme my.

 

Viděl jsem postavené domy ve španělském stylu, mramor, sloupy, takový, který by stál u nás miliony a záchod zůstal v kůlně na dvoře.

 

My rozlišujeme dva druhy záchodů. „normální“ a turecký. Vietnamci také rozlišují dva druhy záchodů: „normální“ a western toilet.

 

Toto rozdělení je zcela identické s naším, jenom pojem „normální“ je zcela opačný.

Vietnamci na šlapací záchody jsou zvyklí. Na záchodě je většinou voda, ale používání papíru je stále rozšířenější.

 

Na sedací záchod si také někdy sednou na bobek, prostě to mají rádi. Ne že si neumí sednout. Považují to za zdravější, pohodlnější a určitě je to hygieničtější.

 

Ale i když záchody jsou často velice primitivní, je potřeba zdůraznit, že jsou čistotní. Záchody jsou na zcela jiné úrovni, jako třeba v Indii. Záchody, i když je tvoří jenom díra, nebývají špinavé.

 

Pro cestovatele je důležité ale vědět, že absolutní většina hotelů má evropský záchod s toaletním papírem.

 

A pro zajímavost. Vite co se dříve používalo a v některých oblastech se stále používá místo papíru? Voda, ne, protože ta v lese běžně není. Tráva také ne, té také moc není. Je to slabé bambusové dřívko. Jak přesně jej aplikují, to již nechám na představivosti čtenáře. Dodnes je problém, když lidé z menšin se dostanou do nemocnice, neumí záchod použít a hází dřívka do mísy.

 

Koupelny dle našeho vnímání nemají, vany již vůbec ne, případně zcela vyjímečně. Na mytí používají lavor. Teplá voda také není. V hotelích mají ale průtokové ohřívače. Doma mají vždy spoustu termosek s horkou vodou, kterou průběžně ohřívají na ohni.

Aktuální přednášky    

 

novinky, aktuality

2.8.2022 Život s duchy
25.7.2022 Poupata zázvoru
18.9.2021 Bambusová krysa
 
 

info@vietnamista.cz  / veškeré kontakty